Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogisk praksis

Nærvær, tryghed og omsorg i relationer

I vuggestuen er nærvær, tryghed og omsorg kerneværdier. Det er værdier, som vi arbejder med ved at være tæt på børnene og i børnehøjde, så vi skaber en tryg og tillidsfuld tilknytning til hvert enkelt barn. Trygge relationer kommer ikke af sig selv, men er noget, vi bevidst arbejder på at skabe. Det tager tid og kræver nærværende og omsorgsfulde voksne.

Børn skal opleve, at de bliver set, hørt, forstået og imødekommet af de voksne omkring dem, før de tør give sig i kast med at udforske sig selv og verden. Vejen dertil går gennem omsorg. Vi sætter ord på det, som børnene endnu ikke selv kan sige, og vi anerkender og rummer børnenes følelser ved at snakke højt om følelserne samt ved at give dem kram og trøst. Som voksne arbejder vi hele tiden på at forstå og reagere på børnenes signaler og dermed skabe trygge relationer og etablere fundamentet for barnets udforskning af sig selv og sine omgivelser. 

Opbygning af trygge relationer er noget af det, vi prioriterer allerhøjest, fordi vi ved, at det er i relationer, mennesker udvikler sig. Vi arbejder, som beskrevet ovenfor, med barn-voksen-relationer, men vi har også fokus på relationer børnene imellem. Når vi f.eks. holder samling, taler vi om de børn, der ikke er kommet og giver dem dermed en plads i fællesskabet, selvom de ikke er fysisk til stede. Vores mål er, at alle vuggestuens børn føler, at de er en betydningsfuld del af fællesskabet.

 

Leg og udvikling

Børn i vuggestuealderen lærer gennem leg og især gennem kroppen. Det er viden, vi indtænker i alle de aktiviteter, vi laver sammen med børnene. Aktiviteterne i vuggestuen udgør en bred palette, som er tilpasset børnene, deres interesser og udvikling. Vi leger køkkenleg, leger med vand på badeværelset, maler, arbejder med motorik, bygger med Duplo-klodser, går på tur, leger på legepladsen, synger sange, læser bøger og laver en hel masse andre sjove aktiviteter.

Som i resten af Egmontgården bliver vores aktiviteter i høj grad struktureret ud fra en overordnet tematisk tilgang, ligesom vi benytter os af dialogisk læsning. Vi snakker med børnene om de bøger, vi læser, og leger eksempelvis bøgernes handling. I kan læse meget mere om dette og om betydningen af leg under menupunkterne ”Dit barns trivsel og udvikling”, ”Tematisk tilgang” og ”Dialogisk læsning”.

 

Små vuggestuebørn, der leger med vand på badeværelset.

 

Selvhjulpenhed i vuggestuen

I vuggestuen har vi et stort fokus på selvhjulpenhed, som handler om mere end at tage tøj på og kunne gå på toilettet selv. Selvhjulpenhed omfatter også at være aktiv deltager i de daglige rutiner – for eksempel at hente rullebord, dække bord, rydde op, tørre borde af og hjælpe med vasketøjet. Derfor arbejder vi målrettet på at skabe en hverdag, der fremmer børnenes deltagelse i disse aktiviteter.

Selvhjulpenhed udvikles, når vi voksne giver børnene mulighed for at øve sig i stedet for at gøre tingene for dem. Det betyder ikke, at børnene skal kunne klare alt selv fra starten, men at vi som voksne støtter dem i at øve sig. Processen styrker børns mod til at kaste sig ud i nye udfordringer og deres evne til at løse problemer på egen hånd. Hos os i vuggestuen er børnene i gang med at øve sig i selvhjulpenhed, men de har altid voksne ved deres side. Vi støtter, vejleder og hepper på dem undervejs.

Det allerbedste ved at blive selvhjulpen er alle de små succeser, børnene får lov at opleve. Det er en stor bedrift for et lille barn, når det for første gang lykkes at lyne lynlåsen, kravle op i klatrestativet, rejse sig efter at være faldet, og meget mere. De succesoplevelser tager vi fra dem, hvis vi gør tingene for dem. Som voksne skal vi huske, at når vi hjælper børnene med det, de selv kan, så bremser vi i virkeligheden deres udvikling. Hos os i Egmontgårdens vuggestue arbejder vi derfor bevidst på at undgå denne fælde og opfordrer samtidig børnenes forældre til at gøre det samme.

I videoen "Så lad dog barnet" kan I se og få idéer til, hvordan forældre kan støtte deres barn i at blive selvhjulpen.