Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

En betydningsfuld historie

Børnehuset Egmontgården har en lang, spændende og meningsfuld historie, som betyder noget særligt for os. Historien efterlader fysiske spor i vores hus og gør os opmærksomme på den store udvikling, der har fundet sted inden for det pædagogiske område. Samtidig er den i tråd med vores mål om at være ET RUMMELIGT OG INKLUDERENDE BØRNEHUS.

 

Grundlæggelsen – Muligheder for alle

Børnehuset Egmontgården blev grundlagt af Egmont H. Petersens Fond i 1967 som en del af "Den Selvejende Institution Egmontgården, Viby". Institutionen, som blev opført på Søndervangen 91-95, bestod af et kollegium for mødre, en ungdomspension samt en vuggestue og en børnehave.

Projektet blev til på initiativ af Mødrehjælpen i Aarhus. De så et behov for boliger til enlige mødre samt institutioner for deres børn og indtænkte samtidig behovet for en institution for unge, der havde behov for støtte.

Egmont H. Petersens Fond, som stod bag opførelsen af Egmontgården, blev grundlagt af Egmont H. Petersen, der selv var barn af en enlig mor. Han voksede op under fattige og svære kår, og da han senere i livet fik muligheden, ønskede han at gøre noget særligt for børn i udsatte positioner.

 

 

Et samlet børnehus – Fysisk og pædagogisk sammenhold

I 2000 fusionerede den tidligere vuggestue og børnehave og blev til det, vi kender i dag: ”Den Integrerede Institution Børnehuset Egmontgården”. I den forbindelse blev vores fællesrum bygget, så vi også fysisk hænger sammen. To medarbejdergrupper og to arbejdskulturer skulle smelte sammen til én. Det tog tid at finde frem til et fælles VI, men når vi ser tilbage på processen i dag, må vi sige, at vi kom ret godt i mål med det.

 

Fortiden møder nutiden

Når man går en tur gennem huset, kan man stadig finde flere spor af historien om Egmontgården. Vores 1. sal, som i dag består af forskellige aktivitetsrum og mødelokaler, var oprindeligt indrettet som bolig for personalet. I et af vores mødelokaler står en vægt, som blev brugt til at veje og måle de indskrevne børn. I kælderen står der stadig flere af de gamle tremmesenge og bord/stole-sæt fra de første år.

Flere steder i huset hænger der billeder, som viser udsnit af dagligdagslivet i det tidligere Egmontgården. På væggen ved vores krybberum hænger en collage af billeder fra vuggestuen i Egmontgårdens første år. Der er bl.a. et billede af ”Danmarks første mandlige barneplejer”, som var ansat her i vuggestuen Egmontgården. Det var så særligt dengang, at der blev skrevet en artikel i avisen om ham.

Det sker også fra tid til anden, at vi bliver kontaktet eller får besøg af én, der har gået i vuggestue eller børnehave her for år tilbage. Vi nyder det, hver gang nogen har lyst til at dele deres oplevelser herfra med os. Ofte spørger de, om vi kan huske dem, eller de nævner en medarbejder, som de kan huske fra deres tid her. Gode minder er dejlige at dele!