Hvad er dialogisk læsning?
I forbindelse med vores tematiske arbejde, som I kan læse mere om under menupunktet ”Tematisk tilgang”, benytter vi os i vid udstrækning af såkaldt dialogisk læsning. Ved dialogisk læsning engageres børnene aktivt i bøgerne. Vi stiller åbne spørgsmål under læsningen, så børnene bliver opmærksomme på indholdet og opfordres til at reflektere over det. På den måde fremmer vi både børnenes sproglige udvikling og deres evne til at forstå og engagere sig i de historier, de møder.
Hvordan foregår dialogisk læsning?
Når vi benytter os af dialogisk læsning, er vores praksis naturligvis tilpasset de børn, vi læser med. Når vi læser eventyr i børnehaven, kan vi f.eks. spørge børnene, hvad de tror, der vil ske på næste side, eller hvad de mener om figurernes handlinger i historien, mens vi i vuggestuen kan snakke om, hvem der er på billedet, og hvad personen laver. Fremgangsmåden skaber en lærerig og sjov læseoplevelse, hvor børnene bliver aktive deltagere.
Som forældre har I mulighed for at deltage
I den introduktionsfilm, vi udsender, når vi begynder at arbejde med et nyt tema, fortæller vi, hvilke bøger, sange og aktiviteter vi bruger i forbindelse med det aktuelle tema. Der vil være mulighed for at få fokusord til flere af de bøger, vi læser på stuerne.
Jeres barn har, efter aftale med stuens pædagoger og den sprogansvarlige, mulighed for at låne to bøger med hjem i 14 til 30 dage. Børnene får en pose i deres rum, hvor der er to bøger, I kan læse derhjemme. Desværre har vi ikke mulighed for at udlåne de bøger, som vi selv læser på stuerne, men det er bøger, der relaterer sig til temaet, eller som jeres barn selv vælger.
Forældre, der er interesserede i at vide mere om, hvordan de generelt kan støtte op om deres barns sproglige udvikling, kan med fordel se filmen "Sprog er en gave fra mor og far".