Hvad er tematisk sprogarbejde?
I Egmontgården arbejder vi med tematiske forløb, der strækker sig over to måneder ad gangen. Tematisk sprogarbejde er en struktureret måde at arbejde med børns læring og udvikling på. Vi tager udgangspunkt i et specifikt tema som f.eks. venskab, bondegårdsliv eller eventyr og arbejder med temaet over en længere, men stadig afgrænset periode.
De valgte temaer danner rammerne for vores sprogarbejde og giver samtidig mulighed for at integrere de øvrige læreplanstemaer. Vores tematiske tilgang bygger bl.a. på viden om, at børns sprog udvikles på mange måder. Tilgangen indebærer derfor også, at vi inddrager meget forskelligartede aktiviteter. Børnene får oplevelser, der stimulerer sanser, motorik, udvikling af sociale færdigheder og meget mere. Vi tager på spændende udflugter, engagerer os i lege og laver kreative projekter – alt sammen noget der sikrer, at alle læreplanstemaer bliver inddraget.
Gennem det tematiske sprogarbejde får børnene mulighed for at:
- Møde mange forskellige ord og udtryk, der relaterer sig til temaet – ordene indgår i en meningsfuld kontekst, hvilket gør dem lettere at forstå, huske og bruge.
- Få nye sproglige og udviklingsmæssige erfaringer inden for de forskellige temaer.
Opleve, at I som forældre kan bidrage aktivt til temaerne ved at læse og tale om emnet derhjemme samt ved at tage på nogle af de anbefalede ture.
Hvordan foregår det?
Vores tematiske forløb strækker sig over to måneder. Når et nyt tema starter, vil vi dele en introduktionsfilm fra hver afdeling på Aula. I filmen fortæller en pædagog fra jeres barns afdeling om, hvordan vi vil arbejde med temaet, og hvordan I aktivt kan bidrage.
Vores temaer for året er:
- Januar/Februar: Eventyr
- Marts/April: Bondegårdslivet
- Maj/Juni: Fra jord til bord
- Juli: Ferie (ikke noget planlagt tema)
- August/September: Mig og min familie
- Oktober/November: Venskaber
- December: Jul
Hvert tema kulminerer med en emneuge, hvor børnene har mulighed for at dykke ned i temaet gennem lege, aktiviteter og projekter på tværs af hele huset. I den sidste uge inviterer vi også til forældrekaffe, hvor I forældre kan få indsigt i børnenes læring og opleve de aktiviteter, vi har arbejdet med.

Eventyrets verden - Et konkret eksempel fra børnehaven
I forbindelse med et forløb om eventyr tager Storbørnsafdelingen på tur til Gl. Estrup. Vi taler om slotte og ridderudstyr, og i løbet af dagen fletter vi mange af de eventyr, vi har arbejdet med, ind i vores samtaler og oplevelser. Vi tramper over broen, som i "De tre bukke bruser", vi ser de store festsale, hvor prinsesserne og prinserne dansede, og vi snakker om tjørnehækken, der voksede op omkring slottet i "Tornerose". Børnene får en håndgribelig oplevelse af eventyrverdenen, som de kan bruge i deres dialoger og i deres generelle udvikling. Når børnene får egne erfaringer, skaber det optimale forudsætninger for læring og udvikling!
